Stäng

Läs mer om hur Lyssna tjänsten fungerar på ReadSpeaker

Diabetesdagvård

Internmedicin

Vi erbjuder grupputbildning för personer med diabetes.

Kontaktuppgifter

  • Telefon:  08-123 56 459 via TeleQ
  • Telefontid:  mån-to kl. 07-15, fre kl. 07-13
  • Besökstider:  Mån-tors 08.00-16.00 (lunchstängt 12.00-12.30) fre 08.00-14.00 (lunchstängt 12.00-12.30) OBS stängt vecka 27-31

Vi har som regel att inte diskutera patientärenden via e-post, då vi inte kan garantera skyddet av personuppgifter. Vill du kontakta din vårdgivare elektroniskt ber vi dig använda 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Visa fler kontaktuppgifter

Om mottagningen

Vi erbjuder i första hand grupputbildning för personer med diabetes som har remitterats till oss, oftast från husläkare men även från företagsläkare och privatläkare. Utbildningen är en fyradagarskurs och har plats för tolv deltagare per vecka. Enstaka patienter kommer även på rondbesök för justering av behandlingen av blodsocker.

De flesta utbildningstillfällena är avsedda för patienter med så kallad typ 2-diabetes, vilken är den vanligaste typen av diabetes. En viktig del av behandlingen av typ 2-diabetes är kost och motion. Nästan alltid behöver man dessutom använda flera läkemedel (högt blodsocker, höga blodfetter och högt blodtryck) för att undvika framtida komplikationer som till exempel hjärtkärlsjukdom. Några av utbildningstillfällena är avsedda för patienter med typ 1-diabetes och några riktar sig till patienter med insulinpump.

Vårt mål är att de som går vår utbildning får goda kunskaper om diabetes, klarar sin egenvård och får bra blodsockerkontroll vilket i sin tur gör att de kan leva ett normalt liv med mindre risk att få diabeteskomplikationer.

Utbildningen hålls varje vecka hela året om, förutom fem veckor på sommaren samt kring jul och nyår, vilket innebär att vi utbildar nästan 500 patienter årligen.

Inför besöket

Kallelse till kursvecka på diabetesdagvården skickas vanligen ut minst 4 veckor innan den planerade tiden. Om du inte kan komma och behöver ändra tid - ring diabetesdagvården i god tid. Tillsammans med kallelsen får du en skriftlig information om kursveckan, det är viktigt att du läser igenom den. Innan du kommer till oss ska du ta blodprover 1-2 veckor innan inskrivningen. Remiss för det får du tillsammans med kallelsen.

Blodsockermätare

Ta med din egen blodsockermätare om du har en, om du inte har en mätare kan det ordnas hos oss. Vi kontrollerar blodsockervärden flera gånger varje dag under din kursvecka. Det är bra om du kan göra egna blodsockerkurvor några dagar innan kursveckan, skriv upp dina värden och ta med till inskrivningen. 

Avgifter

Du betalar 200 kr per dag för kursen, högkostnadskort gäller. Det går bra att betala med kontokort. I kursavgiften ingår mellanmål på för- och eftermiddag men lunchen får du bekosta  själv.

Parkeringstillstånd 

Om du tar egen bil till sjukhuset, betala parkering för ett par timmar den första dagen och säg sedan till mottagningspersonalen att du behöver ett parkeringstillstånd. För 45 kronor per dag kan du köpa ett tillstånd som gäller på sjukhusområdets besöksparkering.

Värdesaker, kläder 

Det finns låsbara klädskåp på avdelningen, men lämna värdesaker hemma, sjukhuset kan inte ansvara för dem. Ta gärna med dig ett par inneskor.

Sjukintyg

Vi kan skriva intyg så att du slipper en karensdag vid sjukskrivningen under dagvårdsveckan, säg till när du kommer så ordnar vi intyg.

Själva besöket

Första dagen hos oss (en fredag eller en måndag) blir du inskriven efter att du anmält dig och betalat i kassan. Ditt besök den dagen beräknas ta cirka 2-3 timmar. Du kommer då att träffa en läkare, en sjuksköterska och en dietist för enskilda samtal om din kost, diabetesbehandling och andra faktorer som påverkar ditt blodsocker. På tisdag, onsdag och torsdag är du hos oss kl. 8.00-15.30 för undervisning och eventuell justering av din diabetesbehandling.

På diabetesdagvården arbetar vi tillsammans i ett team och vårt mål är att du under dagarna hos oss ska lära dig mer om diabetes och hur du på bästa sätt ska behandla ditt blodsocker. Du kommer att få undervisning av hela diabetesteamet:

  • Diabetessjuksköterskan berättar allmänt om diabetes, om behandling med tabletter och insulin och om de olika hjälpmedel som finns.
  • Dietisten pratar om hur maten påverkar blodsockret och vad som är bra mat när man har diabetes.
  • Fotterapeuten berättar hur du som har diabetes ska sköta dina fötter för att undvika sår.
  • Kuratorn tar upp sociala frågor och funderingar kring det faktum att du har en kronisk sjukdom.
  • Överläkaren har en frågestund i slutet av kursen för att svara på frågor som dykt upp under gruppsamtalen.

Även om kursens huvudinnehåll är gruppundervisning och allmän diskussion med andra i samma situation som du, tittar vi också på hur just du mår. Dina blodsockervärden kontrolleras varje dag och vi gör dosändringar eller byter medicin vid behov. Det är viktigt att du har goda kunskaper i din sjukdom och att du kan klara din egenvård för att kunna leva ett bra liv med så låg risk för framtida diabeteskomplikationer som möjligt.

Den mesta undervisningen sker alltså i grupp, men du kan också få enskilda samtal när det behövs. Minst en gång under kursen får du träffa diabetesteamet inklusive överläkaren utan andra patienters närvaro.

Överläkaren beslutar under veckan om din diabetesbehandling behöver ändras och tillsammans med övriga i diabetesteamet sätter vi mål för egenvården.

Efter besöket

I samband med den avslutande ronden med diabetesteamet beslutar vi om dina individuella mål och vem som ska hålla i uppföljning av din diabetes.

Vanligtvis är det den läkare som remitterat dig till oss som tar hand om kontrollerna även fortsättningsvis men ibland skriver vi en remiss till din husläkare för uppföljning.

Om du har typ 2-diabetes har vi tyvärr inte möjlighet att erbjuda fortsatt kontakt med oss men skulle du behöva en ny kursvecka är du välkommen tillbaka igen om det skulle behövas. I så fall behöver du få en ny remiss av din behandlande läkare.