Jonna Mjörnell kvalificerad för Yrkes-SM

2018-03-13

”Förmåga att se hela patienten” var en av egenskaperna som bidrog till att undersköterskan Jonna Mjörnell kunde direktkvalificera sig för Yrkes-SM.

Foto: Cecilia Larsson Lantz

Den 25-27 april kommer Sveriges skickligaste ungdom inom olika branscher att utses under ett evenemang i Uppsala.

Tidigare i år hölls fyra deltävlingar runt om i Sverige. Undersköterskan Jonna Mjörnell vann i sin grupp och direktkvalificerades till SM. Bedömningen var att hon har förmågan att se hela patienten och samtidigt utföra vård och omsorgsuppgifter på ett korrekt sätt. Jonna arbetar som undersköterska på strokeavdelning 73 på Danderyds sjukhus. Hon tävlar inom kategorin Vård- och omsorg.

– Jag älskar mitt jobb som undersköterska och det är kul att få tävla i ett yrke som jag är stolt över att ha, menar Jonna Mjörnell.

Tävlar mot 200 andra ungdomar

Yrkes-SM är en tävling där 40-50 olika yrken inom olika branscher deltar. Idén är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar samt att utse Sveriges skickligaste ungdom inom respektive yrke.

Jonna bedömdes utifrån hur väl hon utför sina arbetsuppgifter med fokus på bemötande, ergonomi, hygien, dokumentation, planering och teknik kring t ex såromläggning. Arbetet ska utföras i en logisk och effektiv ordning. Domarna representeras av en från arbetsgivarsidan, en vårdlärare och en person från facket.

Prestera under tidspress

– Tävlingsmomentet innebär att jag får 10 minuter på mig att läsa på ett eller flera patientfall och tillhörande journaler. Sedan har jag 30 minuter på mig att utföra arbetsuppgifterna. Det kan vara såromläggning, påklädning, stomibyte och andra förekommande undersköterskeuppgifter beroende på vilka patienter jag ska ta hand om. Alla tävlingsmoment utförs på en scen, med statister som spelar patienter, berättar Jonna Mörnell.

Har deltagit i "Kompetensutvecklingsprogrammet"

Jonna Mjörnell har även varit en av deltagarna i Danderyds sjukhus "Introduktions- och kompetensutvecklingsprogram för nyanställda undersköterskor utan tidigare erfarenhet från akutsjukvård", som genomfördes september-november 2017.

– Jättekul för Jonna och ett fantastiskt kvitto för initiativtagare och alla inblandade att vår satsning på introduktions- och kompetensutvecklingsprogrammet är helt rätt, säger Per Wahlenius som är chef för Clinicum, Danderyds sjukhus utbildningscentrum.

På frågan varför Jonna ställer upp i Yrkes-SM svarar hon:

– Dels lär jag mig mer själv men jag vill också visa på mångsidigheten som det innebär att vara undersköterska. Och så är det roligt såklart!

Läs pressmeddelandet här.