Tredje akut dagvårdsavdelning öppnad

2018-09-11

Satsningen på akuta dagvårdsavdelningar fortsätter. Den 10 september öppnade Danderyds sjukhus sin tredje akuta dagvårdsavdelning, på kliniken för kirurgi och urologi.

Foto:Carin Wesström

Tidigare har hjärt- och medicinpatienter med akuta besvär kunnat vårdas på HADVA respektive MADVA, och nu öppnar vi motsvarande KUDVA för kirurg- och urologpatienter. Idén bakom akutvårdsavdelningarna är att avlasta akutmottagningen och skapa snabbare flöden. Genom att ställa diagnos och färdigbehandla patienter under dagtid kan flera gå hem under kvällen och slipper läggas in.

– Vi kommer särskilt finnas till för akut sjuka över 80 år med stort omvårdnadsbehov, en patientgrupp som riskerar att vänta länge på akuten till exempel mellan undersökningar då deras behov är akuta men inte livshotande, säger Staffan Gröndal, överläkare och verksamhetschef för kirurg- och urologkliniken.

Bättre arbetsmiljö

Efter förändringar på Karolinska Solnas akutmottagning samt öppnandet av en närakut på sjukhusområdet har patientflödet förändrats. Dagvårdsavdelningen blir ett sätt att möta både ett ökat flöde av svårare sjuka patienter men också bidra till en bättre arbetsmiljö på akutmottagningen.

– Varje morgon börja med att ansvarig sjuksköterska går in till akuten och tar över patienter som kan flyttas till oss, därefter har vi löpande avstämning med akuten om vilka patienter vi kan ta emot, säger Amanda Lundmark, sjuksköterska och sektionsledare på KUDVA.

Pilot ledde till beslut

Under försommaren testades avdelningsformen på vårdavdelning 63 där patienter med sjukdomar i övre delen av mag- och tarmkanalen vårdas. Piloten gav goda resultat både för patienter och medarbetare och ledde till beslutet att öppna KUDVA.

– När vi landat lite kommer vi att ha roterande tjänster där man delar sin tid här och på vårdavdelning inom kirurgi och urologi. Det är utvecklande för oss medarbetare och vi kommer kunna sköta förberedelserna inför att en patient eventuell ska läggas in på vårdavdelning redan här, säger Amanda Lundmark.

Mer information om KUDVA här.